Oletko koskaan ajatellut, miten suuri merkitys ympäristöllä on, kun psyykkistä ja sosiaalista toimintakyvyn alenemaa ei tunnisteta samalla tavalla, kuin fyysisen toimintakyvyn alenema?
Kommunikaation ja osaamisen merkitys korostuu neurokirjon nuorten kohtaamisessa. Sinäkin olet voinut pohtia nuoren kohtaamista ja keinoja, joilla tukea nuoren osallisuutta ja arjen askareita. Perheen huomiointi osana neurokirjon nuoren palvelua on havaittu tukevan nuoren ja hänen perheen jaksamista, mikä osaltaan ehkäisee tilanteen kriisiytymistä jatkossa.
On mahdollista, että jotkut nuoret eivät ole motivoituneet itsensä hoitamiseen, heille ei ole tarjolla perustason palveluita tai he eivät täytä nuorisopsykiatrisen erikoissairaanhoidon kriteerejä palvelun saamiseksi. Tiesitkö, että neuropsykiatrisessa palvelujärjestelmässä on havaittu väliinputoajien joukko neurokirjon nuorissa? Usein näillä nuorilla on todettu neuropsykiatrisen oirehdinnan lisäksi lievä kehitysvammaisuus ja he ovat toimintakyvyltään hyvätasoisia. Ongelmana voi olla sekin, että neuropsykiatrisen diagnoosin omaava ei itse huomaa ongelmaansa, eikä osaa sen vuoksi pyytää oikeanlaista apua.
Varmastikin puntaroit samaa kuin minäkin, että eikös tällöin ongelmana on oikeanlaisen tuen löytyminen, jolloin pohditaan, mistä ko. henkilö saa palvelua. Jos olet nuoresi kanssa tällaisessa tilanteessa, laita ihmeessä viestiä, niin jutellaan lisää.
Mikäli ammatti-ihmisillä ei ole taitoa havaita tuen tarvetta ja ohjata palveluihin, nuoren tilanne voi vaikeutua myöhemmässä vaiheessa. Tämän vuoksi tuen saaminen varhaisessa vaiheessa edesauttaa neurokirjon nuorten asemaa yhteiskunnassa.
Haluan aidosti kuulla tilanteestasi ja olla tukenasi, joten laita viestiä yhteydenottolomakkeen kautta, niin jatketaan keskustelua. <3
Lisää kommentti
Kommentit