Neuropsykiatriset palvelut osana tilkkutäkkiä

Julkaistu 23. elokuuta 2024 klo 21.08

Tämän tekstin luettuasi sinulla on ymmärrys siitä, miten palvelujärjestelmä ajaa nuoret voimaan pahoin.

 

Neuropsykiatrinen palvelujärjestelmä epäedullisessa asemassa

 

Tiedätkö, mikä neuropsykiatrisen palvelujärjestelmän kannalta on haasteellista? Palvelujärjestelmä asettuu kahden eri erikoisalan alueelle, jolloin neuropsykiatrinen hoito jää taka-alalle muiden sairauksien myötä. Ensisijainen vastuu neurokirjon nuorten tuen järjestämisestä kuuluu oman alueen perusterveydenhuollolle ja koululle.

 

Jos tekisin yhden asian toisin, yhtenäistäisin palvelutarjonnan asiakasta palvelemmaksi. Palvelun tarjonta painottuu eri alueilla eri tavalla. Joillakin alueilla toimialueeksi luetaan neuropsykiatristen häiriöiden tutkiminen ja diagnostiikka, kun taas toisaalla palveluna tarjotaan erilaisia terapioita.

 

Nuorten pahoinvointi

Koetko, ettet aivan tule kuulluksi saamassasi palvelussa ja jokin siinä ei kohtaa? Oletko pohtinut eri syitä, miksi asia on näin? Psyykkistä ja sosiaalista toimintakyvyn alenemaa ei tunnisteta samalla tavalla, kuin fyysisen toimintakyvyn alenema. Neuropsykiatrisessa oirehdinnassa puhutaan ns. näkymättömästä vammaisuudesta, jonka aiheuttamia toimintarajoitteita ei nykyisisessä palvelujärjestelmässä huomioida riittävästi. Tunnistamisen haasteet aiheuttavat osaamisen puutetta ja tarpeisiin vastaamisen haastetta palvelun tarjonnassa ammatti-ihmisillä. Joissakin tilanteissa ADHD on leimattu muoti-ilmiöksi ja sitä on käytetty terminä kuvaamaan nuorta, jolla on havaittu käytöshäiriöitä. Oirehtiva nuori on saattanut jäädä ilman palvelua, tuen saaminen on ollut sattumaa tai kohdalle on sattunut oikeanlaiset ammattihenkilöt.

 

On tutkittu, että yhä useampi neuropsykiatrisen diagnoosin omaava lapsi ja nuori hakeutuu psyykkisten ongelmien tai käyttäytymisen häiriön vuoksi psykiatriseen erikoissairaanhoitoon, vaikka yleisesti ottaen neuropsykiatristen häiriöiden hoito on kehittynyt muutaman viime vuosikymmenen aikana. Nuori tulisi huomioida yhtenä toimijana palvelujen verkostossa tavalla, joka edesauttaisi hänen toimimistaan.

 

Jotkut asiantuntijat näkevät neuropsykiatrisen palvelujärjestelmän syrjäytyneenä - etenkin lasten ja nuorten kohdalla. Palvelujärjestelmän syrjäytyneisyys näkyy turhina huostaanottoina ja suurena määränä syrjäytyneitä nuoria. Kohdennettua palvelua ei ole tarjolla, jolloin ongelmana on oikeanlaisen tuen löytyminen. Haluan omalta osaltani olla rakentamassa palvelujärjestelmästä selkeämpää ja tarjoamassa tarvitsemaasi tukea, joten ole yhteydessä, niin jutellaan tilanteestasi lisää. 

Palveluiden roolin jakautumisen välillä on epäselvyyttä  - etenkin terveyspalvelujen
vastuu näyttäytyy tulkinnanvaraisena nuorten kohdalla. Muutokset ja henkilöstövaihdokset aiheuttavat haasteita tiedonkulussa ja lisäävät epätietoisuutta.

 

Vanhemmat ovat kuvanneet käyttämiään palveluita pirstaleisina. Perheiden on tullut muodostaa jokaiseen tahoon erillinen asiakassuhde, joissa jokaisella käytänteet ovat erilaisia ja eri ammattihenkilöt arvioivat tilannetta, vaikka organisaatio olisi kaikilla sama. Kokonaiskuvan muodostaminen on jäänyt perheen vastuulle yhtenäisen linjan puuttuessa.

 

Kuntiin on toivottu lisää neuropsykiatrista osaamista, ja sellaista ehkäisevää toimintaa, jonka
avulla pystyttäisiin ohjaamaan nuoria, ja puuttumaan kriisitilanteisiin. Neuropsykiatrisen valmennuksen vaikuttavuutta ei ole pystytty mittaamaan tutkimuksissa, minkä vuoksi sitä ei suositella erikoissairaanhoidon puolelta. Neuropsykiatrinen valmennus täydentää muita kuntoutustoimia arjen konkreettisissa tilanteissa, vaikka sen tunnettuus markkinoilla on heikkoa.

 

Olen täällä sinua varten, joten ota yhteyttä, jos sinulle heräsi kysymyksiä, ja haluat saada tilanteeseesi selkeyttä.

Lisää kommentti

Kommentit

Ei vielä kommentteja.